01 januari 2013

Creme Brûlée med Kryddmarinerade Apelsiner


Vi firade in nyåret hemma hos min syster med våra vänner. Våra nyårsfester brukar alltid bli väldigt trevliga och vi brukar hjälpas åt med att laga en fantastiskt god middag. Jag fixade desserten med creme brûlée som serverades med en fruktsallad på kryddmarinerade apelsiner från Jul med Ernst, passionsfrukt, granatäppelkärnor, blåbär och jordgubbar. Det blev en perfekt avslutning på året 2012.

Crème brûlée

1 st vaniljstång
1 dl socker
2 dl mjölk
3 dl grädde
6 st äggulor
1/2 dl rörsocker till gratinering

Värm ugnen till 100°. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och hälften av sockret i en kastrull tillsammans med vaniljfröna och stången.
Ta sedan upp vaniljstången. Vispa äggulorna och resten av sockret i en skål. Häll i gräddkoket,
låt den svalna lite först så äggen i koagulerar för fort. Rör tills sockret löst sig. Fördela äggsmeten
i ugnssäkra portionsformar och ställ dem i en långpanna. Fyll långpannan med vatten så att det
står två centimeter högt. Grädda i ca 2 timmar eller tills krämen stelnat. Låt svalna.


Innan servering strö på socker och använd en brännare. Smält sockret så att det blir gyllenbrunt
och lite knäckigt. Har du ingen brännare så sätt ugnen på grillvärme. Sätt in formarna högt upp
och låt stå någon minut tills sockret smält och blivit brunt och bubbligt. Servera omedelbart.

Kryddmarinerade apelsiner

1 st kanelstång
1 st vaniljstång
2.5 dl socker
5 st stjärnanis
5 dl vatten
1.5 st rödbeta, riven
4-6 st apelsiner

Garnering
1 st granatäpple
60 g pistagenötter
Honung efter tycke och smak

Dela vaniljstången i två, peta bort kärnorna och lägg i en kastrull tillsammans med kanel,
socker, stjärnanis och vatten. Låt koka en stund och slå sedan i den rivna rödbetan.
Låt koka i ca 5 minuter.

Skala apelsinerna, skär bort allt det vita och lägg i en djup skål. Häll nu den färdiga lagen
över apelsinerna och peta vid behov ner dom i lagen så alla apelsiner doppas i lagen.
Apelsinerna är klara när alla är färgade av den röda lagen (ca 30 min).


Skiva sedan apelsinerna och lägg ut på ett fat.

Hacka pistagenötterna och strö över apelsinerna. Gröp ur kärnorna ur ett granatäpple
och strö över apelsinerna. Ringla även honung över apelsinerna. 

Kram 
               Nona
Källa Recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar